Ansioluettelo

Ansioluettelo eli CV

Esimerkki huolellisesti tehdystä ansioluettelosta. Lähde Slideshare.

Millainen on hyvä CV eli ansioluettelo, jonka avulla voit varmistaa työhaastatteluun pääsyn? Haastattelimme erästä pitkän linjan rekrytoijaa, joka kertoo meille nyt vinkkejään hyvän ansioluettelon kirjoittamiseen.

Millainen on hyvä CV?

Hyvä CV on korkeintaan kaksi sivua pitkä. Voit jättää häntäpäästä rooleja pois, elleivät ne ole relevantteja kyseistä tehtävää ajatellen. CV:n ylälaitaan kannattaa laittaa nimi, kaupunki, sähköpostiosoite että puhelinnumero. Et varmaan halua, että haastattelukutsu jää saamatta, koska rekrytoiva henkilö ei tiedä miten sinut voi tavoittaa. Hyvä CV vastaa onnistuneesti työpaikkailmoituksen tehtävän kuvaukseen.

Jos olet jo ollut aiemmin saman tyyppisissä töissä, sinun kannattaa käyttää roolisi vastuiden kuvauksessa samoja sanoja ja termejä, joita työpaikkailmoituksessakin käytetään. Näin vastaat CV:n lukijalle rautalangasta vääntämällä, miksi juuri tämä kokemus täsmää haettavaan osaamiseen. On hyvä muistaa, että rekrytoiva henkilö ei välttämättä tunne haettavaa roolia kovin hyvin. Useat paikat menevät nykyään hakuun kolmannen osapuolen, kuten rekrytointikumppanin kautta. He eivät välttämättä tunne yritystä tai roolia riittävän hyvin osatakseen tulkita CV:täsi syvällisesti. Siksi sinun kannattaakin aina kirjoittaa joka työpaikkaa kohti uusi versio CV:stäsi.

Toki on paljon nopeampaa käyttää geneeristä CV:tä kaikkiin hakemiisi työpaikkoihin, mutta sen vastaanottava henkilö kyllä huomaa, milloin kyseessä on geneerinen CV. Koska et varmaan halua vaikuttaa laiskalta työnhakijalta, sinun kannattaa muokata ainakin joitain kohtia CV:ssäsi vastaamaan kyseisen yrityksen kirjoittamaan roolikuvaukseen.

Millainen on huono CV?

Huono CV voi olla liian pitkä, siinä voi olla kirjoitusvirheitä tai puutteelliset yhteystiedot. CV:ssä ei myöskään kannata antaa yhtä paljon palstatilaa vuonna 1994 käymillesi kursseille kuin viimeaikaisimmille työtehtävillesi, jotka ovat huomattavasti relevantimpia juuri kyseistä tehtävää ajatellen.

Huono CV alkaa työhistorian ensimmäisistä kioskin sedän rooleista, kun hyvä CV aloittaa tuoreimmista työtehtävistäsi. Työtittelin alle pitää kirjoittaa myös lyhyt kuvaus vastuista. Jos taas olet vastannut myynnistä, markkinoinnista tai esimerkiksi tietystä tiimistä, sinun kannattaa myös kertoa miten ylitit työnantajasi odotukset. Ylititkö esimerkiksi myyntitavoitteesi? Muista mainita se erikseen. Koulutitko huomattavan menestyneitä tiimiläisiä haastavissa olosuhteissa? Tästä on hyvä kertoa CV:ssä myös.