Ulkomailla opiskelu: minne suomalaiset suuntaavat

Suomesta ulkomaille opiskelemaan lähtevien osuus on ollut kasvussa jo viimeiset 10 vuotta. Yleisimmin suomalaiset lähtevät ulkomaille suorittamaan yliopistotutkintoja, kuten kandidaatin tutkintoa. Syyt miksi opiskelijat lähtevät ulkomaille suorittamaan osaa tutkinnostaan tai koko tutkintoa vaihtelevat. Tärkeimmiksi syiksi mainitaan elämänkokemuksen hankkiminen, arvostetut yliopistot sekä kansainvälisen kokemuksen tärkeys. Lue myös toinen juttumme opiskelun rahoituksesta ulkomailla ja kotimaassa Kulttuuriguru-sivun alta.

Suosituimmat opiskelumaat

Suosituin opiskelukohdemaa on Iso-Britannia, jonne lähdetään muun muassa Lontoon vetovoiman sekä Englannin kielen takia. Suomalaiset lähtevät mielellään opiskelemaan Britanniaan myös kulttuurin tuttuuden vuoksi. Jo pitkään olemme seuranneet englantilaisia TV-ohjelmia joista tällä hetkellä opiskelemaan lähtevät tuntevat esimerkiksi Emmerdalen ja Konttorin.

Seuraavaksi suosituin opiskelumaa suomalaisille kotimaan jälkeen on Ruotsi. Ruotsi nähdään myös helpohkona opiskelumaana muun muassa kielen vuoksi. Pohjoinen naapurimaamme on suosittu erityisesti myös siksi, että sinne lähtijät ovat joko kaksikielisestä perheestä tai ovat opiskelleet ruotsin kieltä kylliksi pitkään lähteäkseen lahden toiselle puolelle. Myös Ruotsista löytyy arvostettuja opintokokonaisuuksia joita suoritetaan joko osittain tai kokonaisuudessaan.

Ulkomailla opiskelu: miten Brexit vaikuttaa tilanteeseen

Brexitin ympärillä vellova mediakeskustelu on jo onnistunut hidastamaan akateemisia rekrytointeja Britanniassa huomattavasti. Lisäksi huomattava määrä akateemikkoja sekä valtakunnallisen terveydenhoidon, NHS:n työntekijöitä on jo nyt ilmoittanut muuttavansa pois Isosta-Britanniasta. Tämä tilanne saattaa vaikuttaa meillä Suomessa jatkossa niin että Britannia menettää kiinnostavuuttaan opiskelumaana.

Akateemikkojen poistuessa maasta toisten pestien perään, opetuksen ja tutkimuksen taso saattaa laskea. Samoin NHS on vielä tähän asti ollut miltei varma työpaikka koulutetuille EU-kansalaisille, mutta nyt tilanne on epävarma. NHS on tyypillisesti palkannut miltei kaikki hoitajiksi tai lääkäreiksi opiskelevat suomalaiset valmistumisen jälkeen. NHS ei tule nykyisten arvioiden mukaan kestämään EU-henkilöstönsä menettämistä. Siinä missä Britannia kamppailee imago-ongelmiensa parissa, suomalaiset ulkomaille opiskelemaan haluavat siirtävät katseensa muualle.

Espanja kutsuu yhä useampaa suomalaista

Espanja on yksi niistä maista joiden yliopistot tulevat houkuttelemaan yhä enemmän opiskelijoiden parhaimmistoa kampuksilleen. Ulkomailla opiskelu ja etenkin Espanjan yliopistot houkuttelevat muun muassa opetuksen tason, erinomaisen sään sekä kohtuullisten elinkustannusten vuoksi. Suomalaiset opiskelijat ovat jo jonkin aikaa sitten alkaneet hakea Espanjan yliopistoihin aktiivisemmin. Osa tutkinnoista käydään Englanniksi ja maasta löytyy myös muun muassa Business Management -tutkintoja jotka rankkautuvat maailman parhaimpien tutkintojen joukkoon. Ei siis ole ihme, jos Barcelonan ja Madridin kaltaiset kampukset tulevat näkemään kasvavan joukon suomalaisia käytävillään.