Työhaastattelu

Miten työhaastatteluun kannattaa valmistautua? Kysyimme tätä pitkän linjan rekrytoijalta, joka jakaa nyt vinkkejään onnistuneeseen työhaastatteluun.

Valmistautumisvinkit työhaastatteluun

Sinun kannattaa valmistautua työhaastatteluun ennakoimalla millaisia kysymyksiä sinulta tullaan kysymään. Ei ole suositeltavaa lähteä haastatteluun varautumatta monenlaisiin kysymyksiin ennalta. Yleensä työnantajia kiinnostaa työnhakijan motivaatio jopa kokemusta enemmän. Siksi kannattaakin pohtia tarkkaan, miksi juuri tämä yritys tai rooli kiinnostaa sinua eniten. Työnantaja haluaa kuulla, että heissä on jotain erityistä, mikä saa sinut innostumaan tästä kyseisestä tehtävästä.

Onko yrityksellä hyvä maine työnantajien keskuudessa? Pääsisitkö kehittämään taitojasi seuraavalle tasolle uudessa tehtävässä? Miten uskot tämän kyseisen roolin auttavan sinua urallasi seuraavalle tasolle? Voitko ehkä oppia jotain uutta, kuten projektin hallintaa, uusia koodikieliä, kiinnostavia tekniikoita tai uutta liiketoiminta-alaa? Vaikka kyseinen yritys ei olisikaan Google tai Facebook, onnistut varmasti löytämään ainakin pari syytä, miksi he ovat sinulle hieno uramahdollisuus. Kun onnistut vakuuttamaan työnantajan motivaatiostasi päästä juuri heille töihin, sinulla on myös paremmat mahdollisuudet vaikuttaa positiivisesti palkkaasi jo alkumetreiltä lähtien.

Mitä muuta kannattaa ottaa huomioon haastatteluun valmistautuessaan?

Ota selvää yrityksen historiasta ja opettele mahdollisimman paljon esimerkiksi tämänhetkisistä tuotteista tai palveluista. Jos tiedät jo kaiken mahdollisen yrityksen tarjoamista tuotteista tai palveluista haastatteluhetkellä, annat haastattelijalle sen kuvan, että sinun kouluttamisesi tehtävään tulee olemaan helpompaa kuin jonkin toisen hakijan kouluttaminen. Rekrytoivat esimiehet ovat yleensä erittäin kiireisiä, joten jos vaikutat jo “valmiilta tekijältä”, vaikka sinulla ei olisikaan tästä tehtävästä aiempaa kokemusta, madallat kynnystä ottaa sinut töihin. Jos tunnet lisäksi vielä joitain kyseisen yrityksen kilpailijoista ja ymmärrät hakemasi yrityksen vahvuuksia markkinoilla kilpailua vastaan, olet hyvin vahvoilla.

Mitä ei kannata tehdä työhaastattelussa?

Jotkut työhaastattelijoista ovat yllättävän kokemattomia. Tällä tarkoitan sitä, että he eivät osaa itse kysyä hakijoiltaan oikeita kysymyksiä. Jos olet valmistautunut huolellisesti haastatteluun, mutta et pääse kertomaan kaikkea oppimaasi haastattelijallesi heidän käyttämiensä kysymysten perusteella, voit itse alkaa johdatella haastattelua siihen suuntaan. Kysy paljon kysymyksiä, joiden yhteydessä pääset vakuuttamaan heidät osaamisestaan. Ne hakijat, jotka eivät osaa hyödyntää tilaisuutta ja kysyä oikeita kysymyksiä, eivät tule olemaan haastattelun jälkeen yhtä vahvoilla.