Työhakemus

Oletko törmännyt netissä sellaiseen työpaikkaan, jota haluaisit hakea? Vai kuulitko ehkä kaveriltasi tai tutulta avoimesta roolista heidän yrityksessään? Jos haluat myös saada tämän työpaikan, on järkevää koettaa maksimoida mahdollisuutesi päästä työhaastatteluun. Siksi työhakemuksen tekoon kannattaa satsata. Tätä artikkelia varten haastattelimme erästä pitkän linjan rekrytoijaa, joka kertoo nyt, millaiset työhakemukset valitaan haastatteluihin ja millaiset karsitaan pois jo alkumetreillä.

Työhaastattelu on jännittävä tilanne

Mikä on hyvän työhakemuksen salaisuus?

Työnhakijat eivät tule aina ajatelleeksi työhakemuksen vastaanottavaa henkilöä hakemusta kirjoittaessaan. Voi olla että työnhakija itse tietää, miksi juuri hän olisi kyseiseen tehtävään hienosti sopiva henkilö, mutta ei osaa kuvailla sitä hakemuksen vastaanottajalle tarpeeksi hyvin. On hyvin mahdollista, että hakemus päätyy ulkopuolisen rekrytointipartnerin pöydälle. Rekrytoiva taho ei siis tiedä kaikkea, mitä avoinna olevaan rooliin sisältyy. Tästä syystä hyvä hakemus pitäisi kirjoittaa niin, että vastaat kaikkiin työpaikkailmoituksessa oleviin kohtiin yksitellen.

Voitko antaa esimerkin?

Tottakai. Jos työpaikkailmoituksessa vaaditaan hakijalta relevanttia projektin hallinnan kokemusta ja näyttöjä tavoitteisiin pääsemisestä, ei kannata vain kertoa projektin hallinnan kokemuksesta, sillä se ei vielä vastaa kysymykseen täysin. Sen lisäksi, että kerrot tehtävistä, joissa olet kartuttanut projektin hallinnan osaamistasi, sinun pitää myös kertoa konkreettisten esimerkkien avulla siitä, miten varmistit että pääsit tavoitteisiisi ja myös ylitit ne. Samoin, jos haet ohjelmistokehittäjän paikkaa, mutta et mielestäsi täytä kaikkia koodauskielivaatimuksia, voit hyvin käyttää hakemuksessasi esimerkkinä myös harrasteprojektejasi. Silloin rekrytoiva henkilö näkee, että olet valmis kehittämään osaamistasi myös oma-aloitteisesti ja olet kyseisestä koodikielestä kiinnostunut, vaikka et olisikaan vielä päässyt tekemään näitä tehtäviä töissä aiemmin.

Millainen on huono työhakemus?

Huonosta työhakemuksesta näkee sen, että et ole kirjoittanut sitä suoraan kyseistä paikkaa varten. Käytät liian yleismaailmallisia otteita työhistoriastasi, etkä ole vaivautunut vastaamaan työpaikkailmoituksen jokaiseen kohtaan erikseen. Toki voit lähettää jopa kymmeniä työhakemuksia päivässä, jos lähetät kaikkiin paikkoihin saman hakemuksen, mutta mitä hyötyä siitä on, jos teet rekrytoivaan henkilöön laiskan vaikutelman jo heti kättelyssä? Kirjoita aina uusi hakemus jokaista uutta paikkaa kohti.